Chytrák navedl hlupáka k loupežné vraždě: Pak ho došel udat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chytrák navedl hlupáka k loupežné vraždě: Pak ho došel udat!

Vrah ženu nejen škrtil, ale i pobodal.
Vrah ženu nejen škrtil, ale i pobodal. (Ilustrační foto scom)

Zaměstnanci pražského podniku Pragoexport čekali na své výplaty v dubnu 1979 neobvykle dlouho a byli nervózní. Pokladní J. S., která měla za úkol nasáčkovat asi osm set tisíc, neodpovídala na klepání na dveře.

Netrpěliví dělníci odmítli čekat a nechali si z vrátnice přinést klíče od kanceláře. Uvnitř je čekala hrůzná podívaná. J. S. ležela na zemi v tratolišti krve a peníze byly pryč. Vrah nešťastnou pokladní uškrtil a ještě pobodal. Detektivové usoudili, že lupičem mohl být jen někdo, komu J. S. bezmezně věřila a pustila ho do kanceláře.

Prověřování rodinných příslušníků a přátel však nikam nevedlo. Zvrat v případu nastal, když se jim přihlásil Petr C. a vypověděl, že pokladní zavraždil jeho kamarád Jaroslav P. Kriminalisty prosil, aby nikam neuváděli, že přítele udal právě on. Detektivové Jaroslava P. zadrželi a ten se přiznal. Do kanceláře se vloudil pod záminkou, že je příslušník VB a jde pokladní chránit. Uvedl i místo, kam ukryl peníze. Skrýš ale detektivové našli prázdnou. Zajímavé bylo, že Jaroslav P. nebyl příliš inteligentní. A fráze, které coby falešný příslušník používal, aby pokladní obalamutil, ho musel někdo naučit. Ukázalo se, že mozkem celé akce byl právě Petr C. Udáním se pokusil komplice zbavit. Peníze ze skrýše vzal a ukryl u svého známého lékaře Pavla K. Za loupežnou vraždu byl Jaroslav P. odsouzen k 25 letům vězení. Autor zvrhlého plánu Petr C. dostal stejný trest. Pavel K. skončil za mřížemi na 13 let.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.