Retardovaný Slovák upálil pacienty v klecích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Retardovaný Slovák upálil pacienty v klecích!

Retardovaný muž způsobil požár z neznámého důvodu
Retardovaný muž způsobil požár z neznámého důvodu (Foto: scom)

Ke scéně jako z hororu došlo v březnu 1985 v ústavu pro mentálně retardované v Košicích v bývalém Československu. Zdravotní sestra tam strčila agresivního chovance k dalšímu muži do klecového lůžka.  Pak začalo hořet.

Mentálně postižený I. V. se osudného dne choval neklidně a zdravotní sestra A. L. se rozhodla, že ho zavře do klecového lůžka. Všechny »klece« byly ale obsazené. A. L. ho tedy strčila do postele k dalšímu chovanci Š. R. V pokoji byl ještě jeden retardovaný pacient J. M., ten si však užíval »luxusu« vlastního klecového lůžka.


Večer se situace na oddělení uklidnila a sestra chtěla I. V. přeložit na uvolněnou postel.  Když však vyšla na chodbu, z pokoje se valil dým. Místnost byla v plamenech. I. V. se dostal z klecové postele a sestře se ho podařilo vyvést z ohně. Pro další dva však už bylo pozdě. Oba uhořeli. Během vyšetřování vyšlo najevo, že oheň byl založen v posteli, kde se tísnili dva postižení muži.
Zápalkou škrtl I. V. Zda to udělal schválně, nebo šlo o omyl, se nikdy nezjistilo. Těžce postižený muž nekomunikoval. Ač se to dnes může zdát nepochopitelné, ještě v 80. letech minulého století bylo zcela běžné, že i mentálně postižení chovanci ústavů kouřili podle chuti. Cigarety jim rozdávaly, zcela oficiálně, zdravotní sestry. Kvůli tragédii byla vyšetřována A. L., stíhání však policie nakonec zastavila. Zdravotní sestra se hájila tím, že neexistuje předpis zakazující, aby na jednom lůžku byli dva chovanci. Navíc nebylo zakázáno ani to, aby u sebe těžce mentálně retardovaní měli sirky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.