Jako v kauze Petra K.: Žena byla otrávena, ale traviče neodhalili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jako v kauze Petra K.: Žena byla otrávena, ale traviče neodhalili!

Ženu už lékaři zachránit nedokázali. (ilustrační foto)
Ženu už lékaři zachránit nedokázali. (ilustrační foto) (Profimedia.cz)

V září 1982 přivezla sanitka do nemocnice na Ústecku paní A. R. Zdravotní stav ženy byl kritický a lékaři s překvapením zjistili, že jeví známky otravy arzenikem.

Oxid arzenitý neboli arzenik je bezesporu nejznámějším jedem užívaným v dějinách k odstranění nežádoucí osoby. Sloučenině bez chuti a zápachu se dokonce cynicky přezdívalo »dědický prášek«. Otrava má navíc příznaky podobné dříve rozšířené choleře, a tak se vražda těžko dokazovala.

Až objev metody, která spolehlivě určila přítomnost arzeniku v těle, v polovině 19. století ukončil masové rejdy travičů. Při pitvě A. R. lékaři zjistili, že žena zemřela na tzv. DIC syndrom. Jde o stav, kdy se přestane v organismu srážet krev. A vyvolat ho může právě otrava arzenikem, jehož stopy v těle nebohá A. R. měla. Podezřelým se okamžitě stal její manžel P. L., s nímž se žena chtěla rozejít. Těsně před smrtí jedla A. R. houbovou smaženici. Ta však otrávená nebyla. Dcera A. R. si ale vzpomněla, že P. L. dával její matce nějakou tabletu. Ten se hájil, že si nevzpomíná, o co přesně šlo, ale že to byl nejspíš lék proti nevolnosti. P. L. byl za vraždu nejprve odsouzen ke třinácti letům vězení. Odvolací soud však rozsudek zrušil a prohlásil, že nebylo zcela dokázáno, že A. R. zemřela na otravu arzenikem. Syndrom DIC totiž není ještě zcela prozkoumaný fenomén a může ho způsobit třeba hormonální nerovnováha. Stopy arzenu ve tkáni mrtvé mohly být vysvětleny intoxikací z prostředí. P. L. byl osvobozen.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.