Ročního Martínka měla na Bulovce zabít zdravotní sestra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ročního Martínka měla na Bulovce zabít zdravotní sestra!

Martínek v nemocnici zemřel na otok mozku. (Ilustrační foto)
Martínek v nemocnici zemřel na otok mozku. (Ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Malé děti jsou často nemocné a nachlazení většinou přečkají bez potíží. Někdy se však banální rýma a kašel zvrtne a ani  okamžitá lékařská pomoc nedokáže zabránit tragédii. Když v listopadu 1969 zemřel na pražské Bulovce Martínek S. (†1), trvala jeho matka na tom, že šlo o pochybení sestry.

Martínkova smrt přišla jako blesk z čistého nebe. Ráno 25. listopadu 1969 začal chlapeček trochu kašlat a rodiče se nijak neznepokojovali. K večeru však už Martínek dýchal ztěžka, takže raději vyrazili na pohotovost. Lékařka diagnostikovala akutní zánět průdušnice a doporučila hospitalizaci. Ještě v noci se hošík začal dusit a bylo třeba provést tracheotomii. Rána se Martínek nedožil.

Zdrcená matka oznámila Bezpečnosti, že zjistila zanedbání péče. Uklízečka z nemocnice Jiřina F. jí totiž prozradila, že v sesterně slyšela, že za Martínkovu smrt může noční sestra. Prý na něj dostatečně nedávala pozor a hošík se udusil hleny. Pitva však tuhle verzi vyloučila. Martínek zemřel na otok mozku způsobený mimořádně rychle postupující infekcí, v dýchacích cestách překážka nebyla.

Při vyšetřování vyšlo najevo, že Jiřina F. měla s noční sestrou několik konfliktů a chtěla se jí nejspíš pomstít. Vyšetřování smrti Martínka S. bylo zastaveno.  Klevetivá uklízečka trestána nakonec nebyla, protože její obhájce argumentoval tím, že nepříliš vzdělaná žena patrně jen nerozuměla tomu, co slyšela.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.