Utekl z vězení a zamordoval holčičku: Trest smrti mu zmírnili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Utekl z vězení a zamordoval holčičku: Trest smrti mu zmírnili!

Mladík měl vzácnou krevní skupinu.
Mladík měl vzácnou krevní skupinu. (scom)

Evička P. (†6) z malé obce na Českobudějovicku si šla v létě 1953 hrát za dům. To bylo naposledy, kdy ji matka viděla živou. Eviččino bezvládné tělíčko se našlo až za čtrnáct dní v nedalekém poli.

Čas pracoval proti detektivům. Mrtvolku holčičky už rozklad poznamenal natolik, že nebylo možné ani určit příčinu smrti. Zajímavé však bylo, že v obilí byla od místa nálezu těla vyšlapaná cestička. Vedla k »pelechu« jakéhosi tuláka. Na kusu pokrývky na koně se povalovaly pánské polobotky, ponožky, kousky náplasti a kastrol.

Detektivové obrátili pozornost k recidivistovi J. T., který na jaře utekl z vězení a byl na Českobudějovicku dopaden těsně před nálezem Evina těla. Po podrobné prohlídce jeho oblečení našli na kalhotách a saku stopy krve. J. T. tvrdil, že je králičí. Ačkoliv v 50. letech nemohli ještě detektivové ani zdaleka počítat s pomocí analýzy DNA, vědci už dokázali alespoň jednoznačně prokázat, že krev je lidská.

Navíc určili i krevní skupinu, šlo o vzácný typ AB. Ten má v tuzemsku jen zhruba šest procent populace, a zavražděná Evička mezi ně patřila. J. T. vyměřil soud trest smrti, který byl později milostí změněn na 15 let vězení. Nikdy se nepřiznal a stále trval na své nevinně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.