Jako malý se uspokojoval u ohníčků, v dospělosti zapálil dům plný lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jako malý se uspokojoval u ohníčků, v dospělosti zapálil dům plný lidí!

 (Jan Čada)

Na počátku šedesátých let trápil Ostravsko žhář, který založil nejméně sedmnáct požárů, než byl dopaden. Ukázalo se, že pachatelem je neukojený pyroman. Zápalkou škrtal vždy, když manželka odmítala jeho sexuální návrhy.

První požár vzplál v dubnu 1960 a shořela jen malá dřevěná bouda. Postupem času si však žhář troufal na stále větší objekty. Zapaloval sklady, stodoly a v roce 1962 shořel do základů i rodinný dům v Ostravě-Vítkovicích, kde
spaly i malé děti. Jen díky obrovskému štěstí se podařilo všem členům rodiny uniknout z plamenů.

Detektivové, kteří žhářskou sérii vyšetřovali, si všimli, že požáry často nahlašoval jeden muž. Měnil sice své jméno, ale popis se vždycky shodoval. Žhářem byl horník Jaroslav Š. (38), který se nakonec i přiznal. Prohlásil, že požáry zakládal vždy, když ho manželka odmítla uspokojit. Nutno podotknout, že Jaroslav Š. měl značný sexuální apetit a pohlavní styk vyžadoval až třikrát denně.

Ohně ho prý vzrušovaly už od doby, kdy chodil coby dvanáctiletý pást krávy a navzájem se uspokojoval s kamarády při zakládání ohníčků. Během vyšetřování vyšlo najevo, že k sériím požárů docházelo i jinde, kde Jaroslav Š. pracoval. Nebylo však už možné dokázat, že je zapaloval on. Pyromanovi byla nařízena ústavní léčba.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.