Vraždu alkoholika zapírala celá vesnice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vraždu alkoholika zapírala celá vesnice

Díky zásahu hasičů nebyl Foto Profimedia.cz nikdo vážně zraněn. (Ilustrační foto)
Díky zásahu hasičů nebyl Foto Profimedia.cz nikdo vážně zraněn. (Ilustrační foto) (ČTK)

Ján L. (†33) z obce Oščadnica nedaleko Čadce v bývalém Československu byl zavražděn v rodinném kruhu a před očima vlastní osmileté dcery. O vraždě věděla celá vesnice, nikdo však nepromluvil. Násilník a alkoholik Ján L. totiž místním vůbec nechyběl.

Ján L. něměl zábibu v poctivé práci, obživu si zajišťoval pašováním nejrůznějšího zboží z Polska. To by mu sousedé neměli za zlé, pašeráctví bylo
v kraji odedávna oceňovaným »řemeslem«. Ján L. však byl známý tím, že neplní dohody a své dodavatele okrádá. Na oblibě v dědině mu nepřidala ani skutečnost, že surově tloukl svou manželku i děti a nedával jim peníze na jídlo. Přímo v Oščadnici si pořídil milenku, s níž měl nemanželského chlapečka. Alimenty na dítě neplatil, takže skončil na pár měsíců ve vězení.

V říjnu 1964 prodal Ján L. koně a jeho švagr Vincent P. ho pozval spolu s několika sousedy na skleničku. Během posezení začal Jánovi L. vyčítat, že svou
manželku, jeho sestru, bije. Došlo ke rvačce, při níž Vincent P. praštil Jána L. do hlavy dřevěnou holí. Sousedé, kteří považovali celou věc za rodinnou záležitost, odešli. Vincent P. se svým otcem odvlekli umírajícího Jána L. na dvůr a nechali ho tam.

Mrtvolu potom ukryli v lese. Manželka zavražděného úřadům nahlásila, že Ján L. odešel za prací na Ostravsko a celá vesnice držela s ní. Mrtvolu objevily děti z města na školním výletě až za devět měsíců. Přestože s detektivy nikdo z vesnice nespolupracoval, podařilo se najít v domě Vincenta P. stopy krve. Muž se nakonec přiznal. Byl odsouzen k sedmi letům vězení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.