Schizofrenik ubodal důchodce a pořezal kloučka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Schizofrenik ubodal důchodce a pořezal kloučka

Případ ubodání důchodce a pořezání chlapce se odehrál v roce 1996.
Případ ubodání důchodce a pořezání chlapce se odehrál v roce 1996. (Foto: Shutterstock.com)

Duševně nemocný Miroslav K. (23) ze Šternberka na Olomoucku sledoval s oblibou akční filmy. V červnu 1996 se rozhodl, že si scény plné krve vyzkouší naživo.

Nejprve ubodal důchodce Bohumila D. (†84). O dva měsíce později na pískovišti zaútočil nožem na pětiletého Lukáška. Chlapeček přežil jen s velkým štěstím.
Miroslav K. trpěl schizofrenií a stále žil v domnění, že mu lidé v jeho okolí ubližují a škodí. Ve spojení s jeho zálibou v násilí a akčních filmech se jednalo o vražednou kombinaci. Údajně ho rozčilovali lidé na ulicích, kteří ho obcházeli a záměrně do něj naráželi.

Svůj vztek se rozhodl vybít na bezbranném Bohumilovi D. Seniora ubodal sérií ran stejně, jako to dělal hlavní hrdina v jeho oblíbeném krváku. Pocit moci se mu zjevně zalíbil, takže si vzal nůž a šel hledat další oběť. Smůlu měl Lukášek, který si hrál na pískovišti před domem. Šílenec mu prořízl krk. Později Miroslav K. prohlásil, že se k němu předškolák prý choval hrubě a on ho chtěl pouze postrašit.

Vraždu důchodce nejprve přiznal, později tvrdil, že ho k doznání policisté donutili násilím. Lékařce, která ho měla vyšetřit, vyhrožoval smrtí. Znalci prohlásili, že Miroslav K. je skutečně duševně nemocný. I ve svém stavu si však dokázal vybírat oběti, u kterých byl předpoklad, že se nebudou moci útoku bránit. Olomoucký soud rozhodl o tom, že se mladík musí léčit na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny. Strávil tam pouhé dva roky...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.