Jako z levné detektivky: Vrahem tří lidí byl zahradník! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jako z levné detektivky: Vrahem tří lidí byl zahradník!

V bytě zahradník Oldřich Filipín založil požár, maskoval trojnásobný mord. (Ilustrační foto)
V bytě zahradník Oldřich Filipín založil požár, maskoval trojnásobný mord. (Ilustrační foto) (Foto HZS OLK)

Trojnásobná vražda, k níž došlo v únoru 1927 v Náměšti nad Oslavou, patřila k nejsledovanějším případům první republiky. Zločin se odehrál na místním zámku, vyšetřování doprovázely nevysvětlitelné úkazy. A vrahem byl zahradník...

V noci 3. února 1927 zpozoroval hlídač, že v prvním patře zámku hoří. Požár vypukl v bytě lesního rady Jindřicha Tilla. Když hasiči vyrazili dveře, našli uvnitř mrtvoly nejen domácího pána, ale i jeho manželky Anny a mladé služebné Marie. Na první pohled bylo jasné, že trojici nezabil oheň, ale neznámý vrah. Pachatel také prohledal sekretář, jeho lup však byl hubený – odnesl si pouhopouhé čtyři koruny.

Služebná Marie se právě měla vdávat. Místo svatby jí museli rodiče vypravit pohřeb. Dívka byla coby panna pohřbena v bílém a na poslední cestě ji doprovázeli v průvodu podle zvyku další neprovdaná děvčata a mládenci. Když kněz kázal, upadl mu prý křížek a zakutálel se k nohám jednoho z mládenců – zahradníka Oldřicha Filipína.

Když se později ukázalo, že šlo o Mariina vraha, vnímali to lidé jako znamení ze záhrobí. Po pohřbu Filipín zmizel a skrýval se ve sklepení zámku, kde se také neúspěšně pokusil o sebevraždu.

Jeho matka ho nechala s krvácejícími zápěstími převézt do nemocnice, kde mu četníci sejmuli otisky a srovnali je se stopami nalezenými na sekretáři. Otisky byly shodné. Oldřich Filipín se do bytu lesního rady vloupal proto, že chtěl získat peníze na rozjezd vlastního zahradnictví. Nevěděl, že Till doma hotovost nemá. Všechny tři své oběti ubil sekyrou, požár založil, aby zakryl stopy. Byl odsouzen k trestu smrti, který posléze prezident T. G. Masaryk změnil na doživotí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.