Vrah rozřízl studentce Janě nožem pochvu i konečník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vrah rozřízl studentce Janě nožem pochvu i konečník

Jana byla brutálně ubodána. (Ilustrační foto)
Jana byla brutálně ubodána. (Ilustrační foto) (Shutterstock.com)

Když byla 27. června 1990 na záchodcích brněnské Masarykovy univerzity nalezena zavražděná studentka Jana Krkošková, nejspíš nikoho z detektivů nenapadlo, že případ vejde do historie československé kriminalistiky. A přece se tak stalo. Tehdy poprvé byla užita k usvědčení vraha analýza DNA.

Jana Krkošková zemřela bolestivou a trýznivou smrtí. Vrah ji ubodal jedenatřiceti ranami. Motiv byl zjevně sexuální, násilník jí rozřízl i hráz mezi konečníkem a genitáliemi. Sperma se však nenašlo.

Hned druhý den byl zadržen Milan Lubas (26), který bydlel nedaleko a detektivům rozhodně nebyl neznámý. Poprvé byl za znásilnění odsouzen ještě jako mladistvý roku 1981. Ihned po propuštění se pokusil ubodat ženu, kterou si vyhlédl v autobuse. Soud ho poslal na šest a půl roku do vězení, odkud byl roku 1990 propuštěn díky prezidentské amnestii.

„Při domovní prohlídce byl zajištěn jeho oděv se stopami krve. Výsledky porovnání všech krevních stop ale byly zklamáním – Lubas měl stejnou krevní skupinu jako jeho oběť,“ píše kriminalista Miloslav Jedlička na svých stránkách kriminalistika.eu. Detektivové se však nechtěli vzdát, a tak požádali univerzitu v Bratislavě, která se analýzou DNA experimentálně zabývala.

Verdikt vědců byl jasný – krev na Lubasových šatech patří zavražděné. Milan Lubas byl odsouzen ke 23 letům vězení, roku 1993 spáchal ve své cele sebevraždu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.