Mladíci cestou ze zábavy z nudy zabili člověka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mladíci cestou ze zábavy z nudy zabili člověka

Mrtvola muže ležela na břehu Vltavy.
Mrtvola muže ležela na břehu Vltavy. (Ilustrační Shutterstock.com)

Na počátku roku 1990 objevili rybáři ve Vltavě mrtvé tělo ubodaného tetovaného muže. Ukázalo se, že šlo o oběť vraždy, o níž věděla polovina místních, protože se vrazi činem chlubili v hospodě ve Velkých Přílepech u Prahy. Nikdo však zločin neoznámil.

Zmatek na počátku devadesátých let způsobil, že se dlouho nedařilo zjistit totožnost mrtvého. Nakonec částečně pomohlo výrazné tetování zpodobňující především nahé ženy nebo souložící dvojice. Odborník konstatoval, že podobné obrázky nejspíš vznikly ve výkonu trestu ve věznici ve Valdicích.

V roce 1991 vyšetřovala tehdejší Veřejná bezpečnost skupinu pachatelů, kteří se živili krádežemi. Jeden z podezřelých, J. K. (17), se příslušníkům sám od sebe přiznal, že na přelomu let 1989 a 1990 zavraždili člověka a jeho tělo hodili do Vltavy. Mělo prý jít o propuštěného kriminálníka Karla Č. Ostatní členové zlodějské party zapírali, ale později připustili, že jakéhosi Karla pobodali, vinu však házeli jeden na druhého. K vraždě prý došlo 31. prosince 1989. Detektivové však zjistili, že s Karlem Č. někteří svědkové mluvili ještě na Nový rok. Záhada se objasnila snadno. Všichni tři podezřelí se snažili posunout dobu činu tak, aby se na ně ještě vztahovala amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Havlem (†75), ve skutečnosti vraždili 1. ledna 1990.


Motiv činu byl nepochopitelný. Zloději šli ze zábavy ve Velkých Přílepech a nudili se. Proto napadli Karla Č., o němž se ve vsi říkalo, že seděl za vraždu. Ve skutečnosti byl trestán za podvody. Mladistvý J.K. byl odsouzen k pěti letům, jeho kumpáni dostali šest a dvanáct let.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.