V Jizerských horách našli turistu s prostřelenou lebkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

V Jizerských horách našli turistu s prostřelenou lebkou

Fotografie
Fotografie (internal)

Půvaby Jizerských hor chtěl na podzim roku 1927 poznat vášnivý turista inženýr Viktor Gacek. Z Liberce vyrazil do Kristiánova a odtud dál k Čihadelským rašeliništím. Jako stín ho však sledoval vrah…

Viktor Gacek se ubytoval v hostinci bývalé sklářské osady Kristiánov. Hostinský později vypověděl, že si ke Gackovi při večeři přisedl neznámý host a snažil se s ním zapříst hovor. Důvěřivý turista mu nejenže vyložil plán své další cesty, ale i ukázal své drahé zlaté hodinky. Tajemný černovlasý mladík chtěl v hostinci také přenocovat, ale hostinský ho odmítl. Vymluvil se, že má plno, protože se mu podivný host »nějak nezdál«. Mladík po něm jen loupl zlým pohledem a zmizel ve tmě.

Brzy ráno vyrazil inženýr Gacek směrem k chatě Smědava. Tam však nikdy nedorazil. Jeho mrtvé tělo našel u Čihadelských rašelinišť lesní dělník. Gacek měl prostřelenou hlavu a bok. Zlaté hodinky byly pryč.

V noci po vraždě potkal hajný Vilém Johne nedaleko místa nálezu mrtvoly černovlasého mladíka. Protože mu připadal pozdní výletník podezřelý, legitimoval ho. Mladík se prokázal dokladem na jméno Walter Lutz. Následující pátrání po Lutzovi však bylo zcela neúspěšné. Jakoby se do země propadl. Smutný osud turisty Viktora Gacka připomíná v lesích Jizerských hor malý pomníček.

 

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.