Hrůza na Blanensku: Problémová rodina sekerou rozsekala dva manželské páry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hrůza na Blanensku: Problémová rodina sekerou rozsekala dva manželské páry

Několikanásobná úkladná vražda pobouřila celý národ. (ilustrační foto)
Několikanásobná úkladná vražda pobouřila celý národ. (ilustrační foto) (Profimedia.cz)

I za Rakouska-Uherska docházelo na našem území k masovým vraždám, které šokovaly veřejnost. Brzy ráno 5. července 1907 našel kupec, který se vracel domů z trhu, nedaleko Křtin na Blanensku převrácený vůz a u něj mrtvolu muže. Četníci, jimž hrůzný nález oznámil, pak našli další tři těla – muže a dvě ženy.

Křtinský doktor mrtvoly manželů Josefa a Amálie Němcových z Ostrova a Josefa a Josefy Hrazdírových z Krasové ohledal a prohlásil, že nešlo o nehodu. Mrtví měli brutálně rozsekané lebky. Vrazi na ně číhali v nedalekém poli s obilím, a když se vůz přiblížil, vyskočili na něj.

Byla hluboká noc a všichni na voze spali, kůň šel sám po paměti. Vrazi bleskově povraždili oba manželské páry, nejspíš sekerou. Potom je okradli o peníze a vkladní knížky.

Podezření záhy padlo na problémovou rodinu Vajckornových. V jejich domě našli četníci zakrvácenou sekeru a oblečení také potřísněné krví. Na loupežné vraždě se podíleli Jan Vajckorn z Ostrova, jeho otec Jan a matka Marie – majitelé obchodu, jimž zavraždění přebírali zákazníky.

Všichni tři byli odsouzeni k trestu smrti oběšením, který jim byl později změněn na doživotí. K vraždě se nikdy nepřiznali. Později však matka i syn označili za pachatele otce, který měl vraždit sám. Dříve prý nepromluvili, protože měli z hlavy rodiny strach. Odvolací soud jim však neuvěřil a z vězení už se ven nedostali.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.