Dělník uhořel při opravě jímky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dělník uhořel při opravě jímky!

Hořícího muže kolegové sice uhasili, lékařům se ho však zachránit nepodařilo.
Hořícího muže kolegové sice uhasili, lékařům se ho však zachránit nepodařilo. (Ilustrační foto Profimedia.cz)

Tři dělníci Izolačních závodů z Brna přijeli 9. srpna 1982 brzy po ránu do Svitav opravit izolaci na dně velké jímky u nové kotelny. Pustili se do rutinní práce a po natření vnitřku jímky penetrací rozhodl vedoucí čety, aby dělníci pokračovali položením a zatavením izolačních pásů pomocí benzinové letovací lampy. Jak jeden z nich vstoupil na dno jímky s letlampou, došlo k obrovskému výbuchu.

Když muž vybíhal z jímky, všechno na něm hořelo. Uhasili jej kolegové za pomocí písku a k tělu přiškvařené montérky z něj servali i s kůží. Plamenné peklo mu způsobilo tak těžké popáleniny, že na druhý den v nemocnici zemřel. „Utrpěl těžké popáleniny 3. stupně na 85 % těla. Nedotčena zůstala jen chodidla na nohou a malý kousek kůže pod pupkem. Zranění nebylo slučitelné se životem,“ bylo zapsáno do policejního protokolu.

Dále v něm stojí, že jde o pracovní úraz a viníkem je šéf party dělníků, chtěl plnit plán a nedodržel předepsané postupy. „Příčinou exploze a smrti bylo vzplanutí prudce hořlavých a těkavých látek, když byla jejich koncentrace na dně nevětrané jímky nejvyšší,“ potvrdil znalecký posudek. Doba mezi penetračním nátěrem a instalací izolace měla být minimálně 24 hodin. Za hrubé a lehkovážné porušení bezpečnosti při práci byl vedoucí čety obviněn pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti a nakonec byl i odsouzen.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.