Fešák Martin Lecián: Legendární kasař, kterého si vážili i četníci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Fešák Martin Lecián: Legendární kasař, kterého si vážili i četníci

Fotografie
Fotografie (internal)

Legenda českého zločinu a nepolapitelný kasař. Tak ve svém čase velebili a vyzdvihovali flašinetáři či prostí lidé vojenského zběha, zloděje, kasaře a vraha Martina Leciána (†27). Pověst ho líčila jako »krásného, elegantního a dětsky mile se smějícího lupiče – kavalíra, který odvážně vylupoval trezory bohatých a mistrně se vyhýbal tvrdému úderu ruky spravedlnosti«. Jenže skutečnost byla jiná…

Lecián vyrůstal v polepšovně. Bezprostředně po propuštění začal krást, za což byl dvakrát trestán. Když pak nastoupil do vojenské služby, zběhl celkem pětkrát. Naposledy v prosinci 1926. Když byl po 134 dnech od svého útěku dopaden, byl obviněn ze 104 trestných činů. Včetně deseti vražd, které spáchal na útěku, aby zabránil svému dopadení. Ze zatčení měl totiž nesmírný strach. Nikdo se k němu nesměl přiblížit, pokud neřekl heslo: »jedna červená růže«, jinak sahal po zbrani.

Výslechem a výpověďmi Leciána u soudu se legenda o »kasaři, před kterým by žádná pokladna neodolala«, jak o sobě s oblibou tvrdil, rozplynula. Odpovídal totiž zmateně a nesrozumitelně a vyšlo najevo, že nešel po bohatých, ale vybíral pouze trezory zastaralé konstrukce, které dokázal otevřít. Za spáchané trestné činy dostal trest smrti. Jeho popravu vykonal známý kat Leopold Wohlschlager.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.