Zdeněk Vocásek: Dvojnásobný vrah s IQ 77, který o vlásek unikl tvrdému trestu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zdeněk Vocásek: Dvojnásobný vrah s IQ 77, který o vlásek unikl tvrdému trestu

V roce 2007 soud Vocáskovi zamítl žádost o propuštění.
V roce 2007 soud Vocáskovi zamítl žádost o propuštění. (ČTK – Vladislav Galgonek)

O vlásek unikl šibenici a nyní si stále odpykává doživotní trest. Dvojnásobný vrah bez úcty k lidskému životu Zdeněk Vocásek (51) nejprve ubil kvůli penězům invalidního důchodce, o tři měsíce později zavraždil seniora. O rok později, v roce 1988, byl odsouzen k trestu smrti, který měl být vykonán v prosinci následujícího roku. Jenže...

Kvůli změně režimu mu byl trest smrti zrušen. »Zubaté« utekl doslova jen o pár dní a stal se tak posledním Čechem odsouzeným k trestu smrti.

Strážci zákona Vocáska polapili v Praze po druhém mordu, když se chtěl zbavit zakrváceného kuchyňského nože a peněženky patřící Ferdinandu K. (†69), který měl problémy s alkoholem a byl rád, když jeho opileckým řečem někdo naslouchal. Na vraždu, kterou Vocásek spáchal o tři měsíce dříve, přišli kriminalisté podle shodných osobnostních vlastností obětí.

Nevidomého Quida F. (†48), jenž  poté, co po zákeřné nemoci oslepl, začal hodně pít, nejprve vrah utloukl a posléze ubodal šroubovákem. Při vyšetřování se Vocásek doznal ještě k pokusu o vraždu alkoholika Stanislava H. (†43), na kterého zaútočil, když spal. Přivolaní lékaři ho však zachránili.

Vocásek vždy útočil bezdůvodně. Neúcta k lidskému životu u něj pramenila z naprosté výchovné zanedbanosti a nízkého IQ 77.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.