Olga Hepnarová (†23): Najela náklaďákem do davu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Olga Hepnarová (†23): Najela náklaďákem do davu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Měla pocit, že jí svět ubližuje, a to v ní probudilo vražednou nenávist, v důsledku které 10. července 1973 nejprve vyslala do redakcí novin svůj úmysl zabíjet. Pak kolem půl druhé svůj záměr uskutečnila, když ve vypůjčeném nákladním voze najela do hloučku třiceti lidí čekajících na tramvaj na pražském Strossmayerově náměstí. Tři lidé zahynuli na místě, tři poté v nemocnici, další dva na následky zranění později…

O necelé dva roky později byla v pankrácké věznici popravena oběšením jako poslední žena na území Československa. Co ale mladičkou Olgu přivedlo na takovou cestu? Už jako třináctiletá se pokusila spáchat sebevraždu tak, že spolykala léky a pak se léčila v psychiatrické léčebně. Zabít chtěla i vlastní sestru, když podpálila stavení, kde spala. Prý jí rodiče nadržovali.

Největší problém ale měla Olga se svým okolím. Od sedmnácti let byla sexuálně aktivní a spala jak s muži, tak se ženami a svoji frustraci přenášela i do každodenního života. Měla pocit, že jí svět ubližuje, například proto, že když jednou upadla, nikdo jí nepomohl na nohy. Chtěla se společnosti pomstít a do posledního soudního stání neprojevila lítost. Při vyšetřování u ní nebyla zjištěna žádná psychická choroba, ačkoliv se její obhajoba snažila dokázat počínající stadium schizofrenie.

Není mi to líto!

„Nemám, co zásadního bych dodala. Pouze bych chtěla říct, že toho, co se dnes tam na ulici stalo, nijak nelituji. Neměla jsem v úmyslu zabít tyto konkrétní lidi, bylo mně jedno, o koho půjde. Jednalo se mi především o naplnění principu,“ řekla při výslechu v den nehody.

Znáte okolnosti tohoto příběhu? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.