Smrt z rukou nešikovné žákyně zdravotní školy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smrt z rukou nešikovné žákyně zdravotní školy

Omyl budoucí sestřičky způsobil smrt.
Omyl budoucí sestřičky způsobil smrt. (Profimedia.cz)

Když v lednu roku 1962 pacientka B. J. (65) přišla na vyšetření kvůli nechutenství a podezření na jaterní a žlučníkovou chorobu, netušila, že ji triviální chyba žákyně zdravotnické školy bude stát život! Když jí instruktorka zavedla sondu, žákyně měla totiž podat magnesium-sulfát. Spletla si ale lahvičky s roztokem a přinesla prudce jedovatý formaldehyd, který je jen k vnějšímu užití!

Tutéž látku vstříkla instruktorka i pacientce A. G, ale jen v nízké dávce, protože si nemocná stěžovala na bolest a nevolnost. Žákyně pak dostala podezření, že se spletla, a po zkontrolování lahviček ve skříňce zjistila, že její neopatrnost stojí za smrtí pacientky.

„Zavolaní lékaři okamžitě zjistili, že jde o formaldehyd, který byl cítit nejen ze stříkaček a dechu obou pacientek, ale už i v místnosti. Instruktorka se žákyní uvedly, že ohřívání roztoku bylo prováděno na vodní lázni při zazátkované lahvičce, takže unikající páry formaldehydu se pachem neprozradily,“ píše se ve zprávě. A vina ulpěla nejen na žákyni, ale i na její instruktorce…

Znáte okolnosti tohoto příběhu? Nebo jeho aktéry? Napište nám na aha@ahaonline.cz.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.