Marta (†18) svého vraha potkala na autobusové zastávce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Marta (†18) svého vraha potkala na autobusové zastávce

Fotografie
Fotografie (internal)

Brutální vražda se sexuálním motivem patří mezi nejtěžší a nejzávažnější zločiny. Přesně takový šokoval v únoru 1962 tehdejší Československo. Další ze zapomenutých kriminalistických případů popisuje čin Viktora Demka (38), který znásilnil a následně podřízl prodavačku Martu (†18).

V malé obci Koblov u Ostravy šel Ludevít Rejnek ráno 21. února do kůlny pro dřevo, u dveří našel mrtvolu ubodané dívky. Na krku měla sedm centimetrů dlouhou řeznou ránou, ležela na zádech, napůl vysvlečená a s rozříznutými kalhotkami. Ještě ten den ji identifikovali. Šlo o prodavačku z cukrárny v Ostravě, Martu. Bydlela u rodičů v Opavě a každý den musela jezdit autobusem do práce.

Mezi podezřelými bylo hned několik mužů, mezi nimi i přítel Marty a také devětkrát trestaný Demko z Bohumína. Ten byl nakonec 23. února obviněn a 9. března se přiznal a popsal svůj čin. S Martou se na zastávce chtěl »jen« prý seznámit a zeptat se, zda by s ním nechtěla mít sex. Když začala volat o pomoc, začal ji dusit a odtáhl za keře do tmy. Tam jí rozřízl šaty a zneužil.

„Dívka začala sténat, chtěl jsem ji umlčet. Nevím, zda jsem ji podřezal nožem hned po souloži, či později, kdy jsem se již snažil utéct. Nožem jsem ji bodl a řízl do krku,“ odvyprávěl kriminalistům. Po třídenním soudním přelíčení byl 30. srpna 1962 odsouzen k trestu smrti a 24. listopadu téhož roku popraven.

VÝZVA AHA!: Znáte okolnosti tohoto příběhu? Nebo jeho aktéry? Napište nám na aha@ahaonline.cz!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.