Demeter prodával Romkám éter. Ty se pak válely po polích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Demeter prodával Romkám éter. Ty se pak válely po polích

Fotografie
Fotografie (internal)

Bezmála 60 tisíc Kčs si bokem v letech 1959 až 1962 přivydělal Demeter Ilčisko z východoslovenského Bardejova, který po Čechách skupoval sirný éter a poštou ho posílal na Slovensko. Tam ho prodával místním alkoholikům jako populární »ochmančák«, který způsobuje slepotu.

Shánění sirného éteru přitom nebylo nijak těžké, tehdy se volně prodával v drogériích. Na Slovensko se však nedodával a Ilčisko drogistům tvrdil, že éter používá v zimě k roztáčení motorů traktorů. Omlouval tím velké množství této látky, kterou po drogistech z Turnovska a Královéhradecka chtěl.

Tehdejším kriminalistům se podařilo prokázat, že touto spekulací vyexpedoval do místa svého bydliště nejméně 1848 litrů éteru. Ilčisko nakupoval éter za 10 korun za litr. Obratem ruky ho pak na východním Slovensku přes svou síť distributorů prodával za 40 až 50 korun za litr. Drogisté s Ilčiskem kšeftovali rádi, protože tento nevzdělanec jim éter dost přeplácel. Ilčiska chytili při jednom odesílání balíků, kriminalistům totiž byla podezřelá zvýšená poptávka po této specifické chemikálii v místních drogériích.

Éter na Slovensku požívala komunita Romů, a to zejména proto, že opojení je silnější než jakoukoliv pálenkou. „Pití éteru mělo silný vliv i na morálku pracujících, policisté zaznamenali několik případů, kdy se ženy z východoslovenského JZD omámily éterem tak silně, že se jen válely po poli a nebyly schopny práce,“ popisovali tehdejší vyšetřovatelé. Také dle vyjádření lékařů docházelo k potratům i ve třetím měsíci.

VÝZVA AHA!: Znáte okolnosti tohoto příběhu? Nebo jeho aktéry? Napište nám na aha@ahaonline.cz!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.