Vojáka zabila zdivočelá kosa. Zabodla se mu mezi žebra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vojáka zabila zdivočelá kosa. Zabodla se mu mezi žebra!

Fotografie
Fotografie (internal)

Léto 1963 bylo bohaté na úrodu a na lukách bylo tolik sena, že se sklizní musela pomoci československá armáda. Hned 1. července došlo na Libavé v Oderských vrších k tragédii. Svobodník Novák probodl kosou svobodníka Hruboně! Oba byli dobrými kamarády. Novák tvrdil, že brousil kosu, ale ta byla tak tupá, že ji po čtyřech secích vzteky odhodil za sebe.

Kosa se prý odrazila od země a zasáhla Hruboně mezi žebra. Zemřel na místě. Oba muži byli zkušenými sekáči. „Ze skupiny vojáků, které spojovací učiliště vyslalo na senoseč, se přihlásilo 25, kteří prý uměli kosit. Všichni den před senosečí museli veliteli prakticky dokázat, že skutečně umějí kosit,“ poznamenal si vyšetřující kriminalista.

VÝZVA AHA!: Znáte okolnosti tohoto příběhu? Nebo jeho aktéry? Napište nám na aha@ahaonline.cz!

Pochyboval, že kosa se od země odrazila a Hruboně zasáhla nešťastnou náhodou. Proto byl proveden vyšetřovací pokus a závěr byl jednoznačný: „Svobodník Novák stál na místě, kde kritického dne za sebe odhodil kosu. Na místo, kde stál svobodník Hruboň, byly postaveny hrábě. Kosa odhozená stejným způsobem, jako popisoval svobodník Novák, proletěla vzduchem cca 150 až 160 cm nad zemí a zasáhla postavené hrábě v oblasti hrabiště.“

Pokus opakovali třikrát se stejným výsledkem. Tak se podařilo dokázat, že Novák kamaráda neúmyslně zabil nedodržením bezpečnosti práce. Hruboně zasáhla odhozená, ne odražená kosa...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.