Rybáře zabil elektrický proud | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rybáře zabil elektrický proud

Muž si sestrojil elektrický lapač žížal.
Muž si sestrojil elektrický lapač žížal.  (Ilustrační foto ara)

Josefa D., široko daleko známého vášnivého rybáře, usmrtil v Chomutově počátkem května 1965 proud. Nikoli ovšem silný proud říční, nýbrž elektrický.

Severočech Josef byl nejen velký milovník rybolovu, ale také kutil a vyhlášený všeuměl. Právě v jeho hlavě se zrodil nápad, jak si snáze pomoci ke sběru žížal, které Josef zhusta používal jako návnadu. Ten zdánlivě důmyslný nápad ho ovšem bohužel stál život. Tehdejší celostátní deník Rudé právo 6. května 1965 napsal: „Náruživý rybář si k chytání žížal sestrojil elektrický aparát, kterým vypuzoval žížaly ze země. To se mu skutečně dařilo. Při sbírání žížal ze země se ovšem jednou rukou držel železné tyče a ve druhé měl měděnou trubku, která byla pod napětím.“ Elektrický výboj se stal pro neopatrného milovníka ryb osudem – lehkovážnému muži selhalo srdce a byl namístě mrtvý. Protože se na jeho smrti nikdo další nepodílel, nebyl také nikdo trestně stíhán.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.