Gang okrádal hladovějící | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Gang okrádal hladovějící

Gang se neštítil krást jídlo určené pro lidi, kteří kvůli válce přišli o domov.
Gang se neštítil krást jídlo určené pro lidi, kteří kvůli válce přišli o domov. (Foto: E.M.A. EUROPE)

Škodu ve výši zhruba tří čtvrtin milionu tehdejších korun napáchal desetičlenný zlodějský gang, který v Praze-Břevnově ve velkém kradl potraviny z repatriační stanice. V jeho čele se »činili « bossové Emil B. a Jindřich K. z Prahy XIV.

Pro lepší představu o napáchané škodě – na jednu stokorunu v roce 1946 musel průměrný občan osvobozeného Československa pracovat asi dvacet pět hodin. Oba šéfy gangu odhalili a zatkli pražští kriminalisté a postupně pozatýkali i další spiklence. Informoval o tom 8. května 1946 deník Svobodné slovo. Jejich trestná činnost, tedy okrádání lidí v těžké životní situaci, byla v období po druhé světové válce považována za zvlášť odsouzeníhodnou a vyvolávala značné pobouření a odpor veřejnosti.

Banda kradla tak, že někteří její členové pracovali přímo v repatriační stanici a měli tak snadný přístup k uskladněným potravinám. Stanice zajišťovala charitativní péči o repatrianty, tedy přesídlence zpět do vlasti, která spočívala v pátrání po jejich pobytu v cizině, v jejich dopravě do vlasti, v jejich stravování, ošacení a ubytování na přechodnou dobu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.