Mladá herečka vyskočila z okna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Mladá herečka vyskočila z okna

Herečka se zřejmě trápila kvůli problémům s rodiči.
Herečka se zřejmě trápila kvůli problémům s rodiči. (Ilustrační foto ara)

Sebevražda mladičké a talentované pražské herečky Marie Z. (†17) šokovala Smíchov, kde žila a kde sklízela aplaus a popularitu ve Smíchovské aréně. Z okna ve třetím poschodí skočila v květnu 1902 dolů na dlažbu a po třech hodinách prožitých v šílených mukách skonala.

Dívka měla známost, i když blízkým tvrdila, že mladík, který se vyskytoval po jejím boku, ji »jen« učí německy. Přicházela z divadla domů až po desáté večer. A v deset domovník zamykal dveře. Kdo se opozdil, musel zazvonit a požádat o vpuštění do domu. Marie zvonila často a pavlačové drbny měly téma k drbům. Rodičům se to nelíbilo a dceři to vytýkali. Osudného dne byl otec v nedaleké fabrice na šichtě, a tak dceru vyplísnila máti. A co se stalo? „Když jí matka začala po chvíli vyčítati, že opět přišla pozdě, položila dívka chléb na stůl a odběhla do pokoje. Tam si ovázala kolem očí šátek a vrhla se z výšky na dlažbu. Vzdalující se mladík uslyšel výkřik lidí stojících na ulici před protějším hostincem, a co nejrychleji se vrátil. K nemalému zděšení nalezl milovanou dívku v tratolišti krve,“ psal dobový tisk. Proč se Marie rozhodla odejít na věčnost? To je záhada, která zůstane už natrvalo nevyřešená.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.