Vražedný amok milovníka krváků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vražedný amok milovníka krváků

Masakr přežil jen ptáček v kleci.
Masakr přežil jen ptáček v kleci. (ilustrační foto ara)

Román Pražský kat a další »krváky« byly oblíbenou četbou Josefa N. ze Záběhlic. Známý silák, který se živil na nádraží skládáním uhlí, navíc rád a často popíjel alkohol. Patrně kombinace obou »zálib« byla příčinou jeho vražedného amoku – 22. dubna 1908 zabil svou ženu i syna.

Po apokalypse, která se odehrála v jeho jednopokojovém bytě, N. odešel na železniční trať, kde si sám podřezal hrdlo. List Národní politika napsal, že manželka Josefovi jeho opilství vyčítala, a to i před štamgasty v hostinci U hrádku, kam chodil. Odpovídal prý hrubostmi, nikdy ji ale nebil. Naopak, vždy se zvedl a následoval ženu směrem k domovu. Proč tedy tragicky vyhasly hned tři životy, zůstalo nevysvětlenou záhadou.

Národní politika popsala to, co našla v bytě vyšetřující komise: „Na podlaze, dvou postelích, na nichž leželi zavražděný syn František a manželka Marie, na lavici, dokonce i na stropě byly krvavé šmouhy. Dva obrázky, které visely vedle krucifixu, byly sňaty a zůstaly po nich jenom stopy pavučin. Byl to obraz Ježíšův a Panny Marie. Sundal je vrah sám a položil je za hlavy obětí.“ Jeden tvor tu hrůzu přežil. List poznamenal: „V bytě zůstal barevný stehlík v kleci, který si pořád vesele prozpěvoval, ačkoliv mu nikdo nedal zob a pití...“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.