Chmaták i učedník skončili v base | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Chmaták i učedník skončili v base

Chmaták už byl patnáctkrát trestaný.
Chmaták už byl patnáctkrát trestaný. (ilustrační foto ara)

Do téměr dvě stě kilometrů vzdáleného Púchova na severozápadě Slovenska se vydal krást ničema (30) až z Bruntálska. Vloupačka do rodinného domku počátkem června 1987 mu vynesla kořist v hodnotě 16 800 tehdejších korun.

Byly to dost velké peníze. Vždyť průměrný měsíční příjem v bývalém Československu tenkrát činil zhruba 3000 Kčs. Dlouhoprsťák z Moravy nebyl žádné neviňátko. Ve svých třiceti už za sebou měl patnáct (!) soudních líčení a trestů. Do Púchova ovšem nepřijel sám. Vzal s sebou »učedníka«, mladíka (18) z Karvinska. Společná zlodějna se jim povedla, z vykradeného domku se včas stihli vypařit i s bohatým lupem a byli přesvědčeni, že tentokrát na ně budou kriminalisté krátcí.

Spletli se! Jak 8. června 1987 oznámil deník Rudé právo, příslušníci okresní správy SNB z Povážské Bystrice se chmatákům dostali na stopu a jednoho po druhém zatkli. Recidivista z Bruntálska si po soudním procesu šel tradičně sednout do chládku, kde to už dobře znal. Pro mladého kumpána z Karvinska byl trest odnětí svobody a seznámení se zamřížovaným prostředím basy neradostnou premiérou.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.