Redaktor se utopil kvůli dluhům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Redaktor se utopil kvůli dluhům

Sebevrah skočil přímo z Karlova mostu.
Sebevrah skočil přímo z Karlova mostu.  (Ilustrační foto ara)

Ve vlnách Vltavy našel v listopadu 1908 smrt redaktor pražského německého listu Bohemia Herrman K. Poslední chvíle před sebevraždou prožil na Malé Straně ve známé restauraci U Schnellů.

Redaktor dorazil do hostince těsně před desátou večer. „Objednav si pivo, požádal vrchního číšníka o obálku a papír. Sedě proti dveřím pod zrcadlem, psal velmi dlouho, a když k jedenácté hodině všechen papír spotřeboval, složil jej a dal do obálky. Jeho přání, aby mu vrchní číšník podal známku na psaní, nebylo možno vyhověti, ježto číšníci známek neměli,“ psal český list Národní politika. O půl dvanácté, když dopil třetí sklenici piva, novinář zaplatil útratu a z restaurace odešel. Po chvíli pak skočil z Karlova mostu do Vltavy. Proč se utopil? Německý tisk naznačoval, že důvodem sebevraždy byly »české štvanice proti jeho osobě«. Národní politika to ale vyvrátila: „Redaktor hledal smrt jako útočiště před věřiteli. Dlouhá léta chodil do loterijní sběrny na Starém Městě a na každý pražský tah na táž čísla sázel pět zlatých. Za celou tu dobu ovšem nevyhrál ani jednou.“ Co bylo obsahem dopisu, který Heřman K. napsal před svou sebevraždou, ani o jeho adresátovi není nic známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.