Šoféra zamordovali dva učňové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šoféra zamordovali dva učňové

Mladíci nedomysleli, že do auta budou potřebovat benzin.
Mladíci nedomysleli, že do auta budou potřebovat benzin. (ilustrační foto ara)

Surová vražda řidiče osobního vozu H., ke které došlo v září 1931 poblíž severočeského Turnova, otřásla veřejností v tehdejší Československé republiky. Dva ničemové vůz po spáchaném mordu uloupili a odjeli s ním po silnici až k obci Nedošín u Litomyšle.

Uloupeným vozem chtěli vrazi odjet na Moravu a odtud pak mířili na Slovensko. Tam chtěli hledat práci. Zločin však neměli moc promyšlený, protože už u Litomyšle jim došel benzin. Vůz odstavili a dál šli pěšky. O tragédii psal deník Polední list 11. září 1931. Popsal také další děj, který vedl k dopadení pachatelů. Odporný zločin spáchali dva učňové! A sice Jaroslav P. (16), který se v té době učil brusičem, a Ota K. (17). Ten se měl stát číšníkem.

V Litomyšli dvojici mladíků viděl jeden z pozorných místních občanů, který si všiml, že teenageři se schovávali před lidmi a vzdalovali se rychlým krokem až poté, kdy nebyl nikdo na dohled. Všímavý občan nelenil a upozornil na ně četníky. Ti podezřelé duo dostihli a zadrželi. „Mladíci byli zatčeni, nekladli četníkům odpor, vražedný čin spáchaný u Turnova nezapírali. Byli dodáni do vazby okresního soudu v Litomyšli, odkud pak byli eskortováni do Turnova,“ popisoval Polední list. Podle četnictva se zlotřilci k vraždě dlouho připravovali. 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.