Rodinná nenávist až za hrob | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rodinná nenávist až za hrob

Fotografie
Fotografie (internal)

Letitá zášť a nenávist dvou rodů Č. a K. v obci Záhor na východním Slovensku vyústila v září 1934 ve rvačku čtyř mužů, která skončila pokusem vraždy a následným požárem. Takový dědina a okolí nepamatovaly. Dům rodiny K. vyhořel na kámen.

Nepřátelství rodin K. a Č. bylo hluboké a nesmiřitelné, jeho příčiny se táhly hluboko do minulosti. Dokonce natolik, že se bratři Ján a Štefan K. po hádce pustili do Juraje a Ondreje Č. noži a sekerou. Ondrej přitom utrpěl velmi vážná zranění. Juraj byl zraněn lehce. O incidentu informoval deník Večer 8. září 1934 takto: „Když viděl Juraj Č., že bratr Ondrej je těžce zraněn, běžel k obytnému stavení rodiny K. a podpálil je. Stavení vyhořelo do samých základů.“

Bratři K. byli zatčeni a dodáni do vazby krajského soudu v Užhorodu. Následně byli stíháni pro pokus vraždy. Oba bratři Č. skončili nejprve v užhorodské nemocnici. Po příslušném lékařském ošetření pak orgány činné v trestním řízení zahájily stíhání Juraje Č. pro zločin žhářství.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.