Dav útočil na finance vidlemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dav útočil na finance vidlemi!

Vesničané vzali do ruky vidle a šli na finance.
Vesničané vzali do ruky vidle a šli na finance. (Foto: ara)

Několik desítek vesničanů s vidlemi a sekerami v obci Botar na Podkarpatské Rusi napadlo dvoučlennou hlídku finanční stráže, která do vsi přijela vyšetřovat případy pašování. Tím se v československo- rumunském pohraničí tehdy živila velká část vesničanů.

Ozbrojený dav uvěznil oba české úředníky v domě starosty obce. Ti se několikrát pokusili vyjít z domu ven, ale zuřivý zástup na ně pokaždé zaútočil, takže se museli stáhnout zpět. Měli u sebe sice služební zbraně, ovšem za každou cenu se chtěli vyhnout krveprolití. Botarský starosta zkusil několikrát tajně poslat obecního sluhu pro posily nebo četníky, vesničané ho ale vždycky zpozorovali, zbili ho a přinutili vrátit se zpátky. Drama pokračovalo až do dvaadvacáté hodiny. Až pak se dav uklidnil a začal se rozcházet. Toho využili oba financové, z Botaru se tajně vytratili a vrátili se na služebnu do Petrova. Případ měl soudní dohru. Jak si s ním tehdejší československá státní moc poradila, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.