Režiséra Friče odsoudili na pět měsíců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Režiséra Friče odsoudili na pět měsíců!

Martin Frič patřil mezi nejslavnější režiséry, přesto se soudu nevyhnul.
Martin Frič patřil mezi nejslavnější režiséry, přesto se soudu nevyhnul. (archiv Blesku)

K tragédii, která si vyžádala lidský život, došlo v srpnu 1934 ve filmových ateliérech na pražském Barrandově při natáčení filmu Hej rup!. Neřízený parní válec tam přejel komparzistu. Slavný režisér Martin Frič pak byl souzen za »přečin proti bezpečnosti života«.

Neštěstí vzbudilo ve své době velký zájem médií. „Při scéně, kdy se pohybuje nikým neřízený parní válec k zahradní restauraci, došlo k neštěstí. Za stolem seděli dva statisté, bývalý ředitel divadla M. a V. S. Poslední stačil včas uskočiti. Na ředitele M. padla však plátěná kulisa, a nato byl přejet válcem. Byl ihned mrtev,“ rekapituloval událost dobový tisk.

Tehdejší státní zastupitelství obžalovalo režiséra filmu Martina Friče, řečeného Mac. Vinilo ho z nedostatečných bezpečnostních opatření. Frič u krajského trestního soudu na pražské Pankráci vypovídal: „M. snad ranila mrtvice, nebo na útěku klopýtl.“ Soud Fričovu obhajobu nepřijal. Poslal ho na pět měsíců do tuhého vězení, ovšem výkon trestu mu podmíněně odložil na dobu dvou let.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.