Ukradli tři a půl tisíce mincí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Ukradli tři a půl tisíce mincí!

Lupiči ukradli vzácné mince.
Lupiči ukradli vzácné mince. (Profimedia.cz)

Na tři a půl tisíce mincí z numismatických sbírek Moravského muzea v Brně uloupili v roce 1969 tři neznámí pachatelé. Z muzea na Mohyle míru ve Slavkově na Vyškovsku pak odcizili skoro sto historických medailí, střelné a sečné zbraně a další exponáty.

Způsobili tak škodu za nejméně tři miliony tehdejších československých korun. Pro lepší představu – za takovou částku se tehdy dalo pořídit například víc než padesát osobních automobilů Škoda 100. Vyšetřovatelé a detektivové kriminální služby v Jihomoravském kraji odvedli za necelý rok vynikající práci. Trojici chmatáků vypátrali a zatkli.

„Příslušníci Veřejné bezpečnosti před několika dny zadrželi pachatele loupeže. Jsou jimi L. V. (24), V. M. (24) a J. K. (25). Podařilo se zajistit i skoro celou jejich kořist. Dík usilovné práci bezpečnostních orgánů je možno vrátit Moravskému muzeu přes 3300 mincí. Do muzea na Mohyle míru pak téměř stovku historických předmětů,“ informoval dobový tisk. Jaké tresty nad trojicí polapených zlotřilců vynesl následně soud, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.