Advokát zachránil klienta před popravou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Advokát zachránil klienta před popravou!

Adolf svého známého probodl, nakonec vyvázl jen s deseti měsíci vězení.
Adolf svého známého probodl, nakonec vyvázl jen s deseti měsíci vězení. (Shutterstock.com)

Ze zločinu zabití byl v roce 1929 obžalován Adolf J. (29), dělník z obce Šindlovy Dvory u Českých Budějovic. Na svědomí měl mít smrt Matěje S., bodl ho nožem do břicha. Hrozil mu v nejhorším případě trest nejvyšší.

Matěj a Adolf se osudného dne setkali na silnici vedoucí k Českým Budějovicím. Tam se mezi nimi strhla prudká hádka. Matěj S. to setkání nepřežil... Adolf J. pak z místa činu utekl. Od počátku vyšetřování kauzy byl ovšem podezřelým číslo 1. A když ho četníci z Českých Budějovic zatkli a začali vyslýchat, ke skutku se přiznal. V prosinci 1929 stanul Adolf J. před porotou českobudějovického soudu. Měl však štěstí na schopného advokáta JUDr. Smrčka.

Ten porotu přesvědčil, že Adolf vraždit nechtěl. Deník Polední list 7. prosince informoval, že obžalovaný byl sice odsouzen, ale »pouze« pro provinění proti bezpečnosti života podle příslušného paragrafu tehdy platného trestního zákona. Proto ho soud poslal do kriminálu na pouhých deset měsíců. „JUDr. Smrčka, který hájil obžalovaného, zbavil jej obžaloby ze zabití,“ podotkl denní tisk.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.