Zakládal požáry, aby mohl zvonit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zakládal požáry, aby mohl zvonit!

Kostel, kde měl Jozef V. zvonit a byl i zadržen.
Kostel, kde měl Jozef V. zvonit a byl i zadržen.  (Foto ara)

Práci zvoníka zbožňoval Jozef V. z obce Egreš u Trebišova na východě tehdejšího Československa poněkud příliš. Zakládal požáry, aby mohl zvonit na poplach. V září 1937 ho zatklo četnictvo.

Četníci si pro Jozefa V. přišli v nedělním dopoledni přímo do Božího stánku. Svolávat zvonem věřící k ranní mši svaté, jak bylo jeho povinností, už nestihl. S »ocelovými náramky« na rukou skončil na četnické stanici.
Vyšetřovatelům četníků bylo už nějaký čas podezřelé, že zvoník bil prostřednictvím kostelního zvonu na poplach pokaždé dříve, než se požár stačil řádně rozhořet. „Jozef V. se ke svým činům přiznal. Požáry skutečně zakládal on. Hájí se tím, že z toho neměl žádný užitek, nýbrž měl jen nesmírnou radost z plamenů,“ popsal dobový tisk. Četníci eskortovali žháře do vazby krajského soudu v Košicích, kde došlo ke zkoumání jeho duševního stavu. „Lékaři bude rozhodnuto o dalším osudu pyromanického zvoníka,“ uvedl dobový tisk. Nakonec byl odsouzen k několika letům vězení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.