Tank najel do prodejny Jednoty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tank najel do prodejny Jednoty!

Tankista svůj stroj nezvládl.
Tankista svůj stroj nezvládl. (Ilustrační foto ara)

Scénu jako z válečného filmu prožili v říjnu 1968 zaměstnanci družstva Jednota v Ostrožské Nové Vsi u Uherského Hradiště. Do prodejny vjel tank.

Řidič tanku nezvládl v zatáčce řízení a narazil do Jednoty na návsi. Utrpěl otřes mozku a skončil v nemocnici v Uherském Hradišti. Náraz opancéřovaného kolosu do nepříliš pevné stavby měl devastující účinky. Celá stěna se zřítila. Družstvo Jednota tím utrpělo hmotnou škodu ve výši 30 tisíc tehdejších korun. Taková suma tenkrát v socialistickém Československu představovala přibližně dva roční platy jednoho zaměstnance. V rozjitřené době jen tři měsíce po událostech srpna 1968 se tehdy na Moravě rozšířila fáma, že nehodu způsobil tank nenáviděné okupační sovětské armády. Nebyla to ale pravda. Opásovaný obrněnec patřil bývalé Československé lidové armádě. Zda a jak byl neopatrný tankista potrestán, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.