Ukradl housle mrtvému! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ukradl housle mrtvému!

Zloděj měl zálusk na housle.
Zloděj měl zálusk na housle. (Ilustrační foto: ara)

Smůlu měl zloděj, který v červenci 1935 okradl o housle mrtvolu romského muzikanta Jána L. v Bratislavě. Hudební nástroj se totiž omylem pokusil prodat synovi mrtvého.

Houslista Ján L. z Čierného Brodu se živil hraním v bratislavských hostincích a vinárnách. V létě 1935 ho na Prayově ulici skolila mrtvice, jíž na místě podlehl. „L. byl nalezen několika chodci, tiskna své housličky k srdci. Když byla mrtvola odvážena, ukázalo se, že housle zmizely. Nyní se objevily za podivuhodných okolností,“ popsal dobový tisk. K Vojtěchu L., synovi Jána L., který se živil stejně jako otec, totiž přišel neznámý muž a nabídl mu ke koupi housle.

Vojtěch v nich okamžitě poznal majetek svého tatínka. Proto přivolal policii, která příchozího zatkla. Šlo o pekařského pomocníka Gabriela B. z obce Abrahám. Detektivům přiznal, že housle ukradl bezvládně ležícímu muzikantovi. Chtěl je prodat a přijít tak k větší částce. Netušil prý, že nešťastník je mrtvý. Domníval se, že houslista se opil a usnul na zemi. Proto podle policejního protokolu »takovou krádež nepovažoval za nic špatného«. Gabriel B. skončil před bratislavským soudem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.