Mastičkářka otrávila důvěřivého rolníka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Mastičkářka otrávila důvěřivého rolníka!

Mastičkářka používala podezřelé dryáky.
Mastičkářka používala podezřelé dryáky. (Ilustrační foto: ara)

V hrozných bolestech zemřel v červenci 1935 rolník Petro S. z obce Kolodnoje na Podkarpatské Rusi. Českoslovenští četníci v Berehovu pojali podezření, že šlo o smrt zaviněnou cizí osobou. Proto zahájili přísné vyšetřování a nakonec zatkli známou mastičkářku Marii D.

Zjistili totiž, že Petra S. trápil už nějaký čas bolestivý nádor v obličeji. Obrátil se proto na vyhlášenou »léčitelku« Marii D., která mu nádor namazala jakýmsi podivným přípravkem z vlastní produkce. Pitva nebožtíkova těla pak prokázala, že rolník zemřel na prudkou otravu krve. Dne 4. července 1935 o tom informoval dobový tisk.

Stonající obyvatelé podkarpatského venkova vyhledávali spíše různé šarlatány, než zavedené lékaře, kterým by museli zaplatit podstatně větší peníze než domorodým »terapeutům«. Rodina Petra S. před četníky mastičkářku zprvu kryla a její neodborný zásah důrazně popírala. Nakonec však přiznala barvu. Četníci Marii D. zatkli a uvalili na ni vyšetřovací vazbu z důvodu neodborného zásahu s následkem smrti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.