Nakradl si na tři auta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nakradl si na tři auta!

Nakradené peníze by stačily na tři »embéčka«.
Nakradené peníze by stačily na tři »embéčka«. (Ilustrační foto: ara)

Vydělat velké peníze František H. z tehdejšího Gottwaldova, dnes Zlína. A to se mu povedlo. Od roku 1959 až do roku 1964 za jeho nehty uvízlo nejméně 120 tisíc tehdejších korun.

František H. býval vedoucím věhlasného Velkého kina, které v časech jeho působení uspořádalo bezpočet filmových představení. Pan vedoucí ovšem zpravidla neodevzdával státu všechny peníze stržené za vstupenky. Vždycky nějaká ta koruna uvízla v jeho bezedné kapse. Když to na něj prasklo, spočítala mu kriminálka Veřejné bezpečnosti napáchanou škodu na sto tisíc a dvacet tisícovek k tomu. Mohla být i vyšší, ovšem to už se mužům zákona nepodařilo bezpečně prokázat.

V každém případě šlo o peníze, o jakých si tehdy drtivá většina Čechoslováků mohla jen nechat zdát. Šizuňk z Velkého kina by si za ně mohl koupit třeba tři osobní vozy Škoda 1000 MB, tehdy mimořádně oblíbenou a žádanou novinku mladoboleslavské automobilky. Za škodu velkého rozsahu, spáchanou mnohonásobně opakovaným krácením tržeb, si šel František H. sednout do kriminálu na dlouhých pět roků.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.