Diplomat se zastřelil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Diplomat se zastřelil!

Diplomat ukončil svůj život střelou z revolveru.
Diplomat ukončil svůj život střelou z revolveru. (Foto: Profimedia.cz)

Kulku do čela si vpálil z revolveru počátkem ledna 1931 ve slovinském Celje Jan K., bývalý obchodní atašé československého konzulátu v tehdejším Království Jugoslávie. »Lepší společnost« první republiky případ šokoval.

Když Jan K. zemřel, byla s ním v domě ještě jeho manželka a kamarád. Oby vypovídali shodně, a tak je policie nepodezírala. „Svůj čin vykonal uplynulé noci na svém statku nedaleko města. K. strávil večer v nejlepší náladě ve společnosti své manželky a přítele. Ke 3. hodině ranní odešel do své pracovny a střelil se z revolveru do čela. Byl ihned mrtev,“ popsal dobový tisk.

Jan K. působil jako obchodní atašé na našem konzulátu v chorvatském Záhřebu. Poblíž slovinského Cejle si koupil statek, kam se po skončení své diplomatické mise s chotí přestěhoval. Policie případ uzavřela jako jasnou sebevraždu. Důvod osudového rozhodnutí bývalého diplomata dobový tisk popsal takto: „Příčinou sebevraždy jest patrně vážná nervová choroba, kterou Jan K. delší dobu trpěl.“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.