Rada Vacátko chytil zloděje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rada Vacátko chytil zloděje!

Radu Vacátka hrál v seriálu Hříšní lidé města pražského Jaroslav Marvan.
Radu Vacátka hrál v seriálu Hříšní lidé města pražského Jaroslav Marvan. (Ilustrační foto: ara)

Sýkorovo knihkupectví v pražských Nuslích vyloupili v červenci 1934 neznámí lumpové. Ještě téhož dne vybílili stejní pachatelé byt zámožné Pavlíny Č. Dopadli je detektivové pod vedením rady Josefa Vaňáska, který se stal předobrazem filmového rady Vacátka.

Celkovou škodu spočítali majitelé detektivům pražské policie na 6500 tehdejších korun. V knihkupectví chmatáci ukradli knihy za pět stovek. Dovnitř se dostali pomocí paklíče. Jiný paklíč použili při vloupačce do bytu paní Pavlíny Č. Dveře do pokoje vypáčili a poničili sekerou. Majitelku bytu pak obrali o dvoje housle, dvě flétny, tři zlaté náušnice, ložní prádlo, stříbrné hodinky, deštník, klarinet a knoflíky.

Detektivové se blýskli perfektní prací. „Pražské policii se podařilo pachatele obou těchto vloupání vypátrati a usvědčiti. Jsou to dělník Josef H. (21), příslušný do Prahy, a malíř Ladislav M. (21), příslušný do okresu Zbraslav. Paklíče, pomocí kterých se lupiči vloupali, byly u nich nalezeny. Oba se ke krádežím doznali,“ uvedl dobový tisk. Podle zprávy tisku byla valná část ukradených věcí zajištěna a vrácena majitelům.  Oba ničemové skončili za mřížemi.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.