Náruživého zběha dopadli četníci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Náruživého zběha dopadli četníci!

Četníci uprchlého vojína chytili.
Četníci uprchlého vojína chytili. (Ilustrační foto: ara)

Vojna není nic pro mě. To si asi řekl vojín Michal B., když si paklíčem otevřel v červnu 1934 kancelář velitelství 6. jezdeckého pluku v Prostějově. Ukradl tu 250 tehdejších korun a zmizel. Ukázalo se, že šlo o pěkného proutníka...

Vojenská prokuratura okamžitě vydala na dezertéra zatykač. Četníci ho nejprve hledali v Prostějově, kde měl mít děvče. A jak se ukázalo, nikoliv jen jedno. Četníci postupně našli několik slečen, které se domnívaly, že jsou pro Michale B. tou jedinou. Náruživý vojín totiž souběžně udržoval několik mileneckých poměrů s místními kráskami. Ovšem u žádné z nich úkryt nehledal. Druhou možností, kam mohl Michal B. zmizet, bylo jeho rodné městečko Strážske na východě Slovenska.

Tam ho také četníci počátkem července 1934 skutečně odhalili. Měl na sobě civilní šaty, které si koupil za ukradené peníze. Ze Strážského eskortovali četníci zběha do posádkové věznice v šestnáct kilometrů vzdálených Michalovcích. Vojenský prokurátor z Užhorodu, do jehož kompetence kauza spadala, pak uprchlého vojína obžaloval a Michal B. stanul před tribunálem vojenského soudu. Jaký trest si vyslechl, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.