Chtěla otrávit sestru, zabila děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Chtěla otrávit sestru, zabila děti!

Vražedkyně otrávila cukrátka.
Vražedkyně otrávila cukrátka. (Ilustrační foto ara)

Vlastní sestru se chystala otrávit jistá Františka B. z Olomouce. V listopadu 1911 jí nabídla cukrátka, do nichž lstivě přidala jedovatý arsenik. Ke sladkostem se ale nešťastnou náhodou dostaly děti učitele Z., 
u kterého sestra travičky sloužila. Obě dítka zemřela.

Sestra Františky B., zděšená činem své nejbližší příbuzné, zůstala naživu a bez úhony. Kauzu nazval moravský tisk »travičskou aférou« a na pachatelce nenechal nit suchou.

Psalo se o ní jako o »osobě velmi pochybené, povahy silně erotické, s pokalenou minulostí«. Porota olomouckého soudu poslala ničemnici nekompromisně na šibenici, Františka B. ale nakonec katově oprátce unikla. A to díky milosti, kterou jí udělil v dubnu 1912 císař František Josef I.
I když nikdy přímo nezrušil trest smrti, popravy neměl v oblibě. A tak vražedkyně nakonec dostala u nejvyššího soudu c. a k. monarchie osmnáct let v tuhé káznici. Vždy ve výročí dne, kdy děti učitele Z. zemřely, tedy 22. listopadu, čekal na odsouzenou travičku půst a pobyt v temné komoře.

Arsenik čili oxid arsenitý dobře znali naši předkové pod lidovým názvem otrušík nebo také utrejch. Při požití dostatečně velké dávky člověk umírá za několik hodin.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.