Vraždící milenci unikli šibenici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vraždící milenci unikli šibenici!

Dvojice se štěstím unikla šibenici.
Dvojice se štěstím unikla šibenici. (Ilustrační foto: ara)

Trest smrti uložil pražský městský soud Hynkovi R. (21) a jeho milence Anně J. (20), kteří společně zosnovali v létě roku 1933 v Podbabě brutální vraždu tuláka Jaroslava R., s nímž měli spory. Sami přitom nezabíjeli.

Špinavou práci za Hynka a Annu odvedl mladík (16), jehož totožnost dobový tisk s ohledem na jeho věk neuvedl. Nožem tuláka pobodal tak krutě, že nešťastník vykrvácel. Pražská kriminálka hrůznou kauzu vyřešila, mord objasnila a pohnala trojici ničemů před soud. Ten poslal Hynka R. a Annu J. nekompromisně na šibenici. Vykonavateli smrtelného ortelu pak uložil trest ve výši osmi let kriminálu s odkazem na fakt, že »byl Hynkem R. a Annou J. sveden«.

Mistr popravčí ovšem nakonec vyšel naprázdno. Polední list totiž informoval 20. července 1934 o výsledku zasedání Nejvyššího soudu. Ten ve smyslu nového zákona o trestu smrti, který přijal parlament tehdejší Československé republiky a podepsal prezident T. G. Masaryk, rozsudky nad Hynkem R. a Annou J. zrušil. To proto, že ani jeden z nich bezprostředně nevraždil. „U R. byl trest změněn na 22letý těžký žalář, u J. na 18letý těžký žalář,“ uvedl zmíněný deník.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.