Chlapeček zemřel těsně po popravě otce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chlapeček zemřel těsně po popravě otce!

Chlapeček tragicky zemřel.
Chlapeček tragicky zemřel. (Ilustrační foto: scom)

Pátek se stal pro rodinu Z. z Valašského Meziříčí skutečně černým dnem. V pátek byl za nacistické okupace naší země zatčen Karel Z., v pátek byl popraven a v pátek zahynul pod koly osobního automobilu jeho malý synek Honzík (†5). Prokletý den...

O nešťastné shodě informoval 22. 10. 1946 regionální deník Nová svoboda vycházející v té době v Ostravě. V pátek po sedmnácté hodině šla vdova Z. z Valašského Meziříčí s pětiletým synem Janem po ulici. „Proti nim jelo osobní auto řízené šoférem R. z ulice Hošťálkovy. V nestřeženém okamžiku malý hošík vběhl pod auto.

Šofér zabrzdil, ale hošíkovi byly způsobeny tři těžké rány na hlavě a zlomenina nohy, takže týž den v nemocnici ve Valašském Meziříčí zemřel. Podle zjištění šofér vinu na jeho zranění nemá,“ napsal tehdy autor článku. Podle dochovaných záznamů gestapa byl jeho otec v protektorátních časech zatčen za odbojovou činnost, a to právě v pátek. Stejně tak v pátek byl později popraven. Tento den se tedy stal pro paní Z. doslova černou můrou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.