Půlnoční vlak smetl rozvernou pětici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Půlnoční vlak smetl rozvernou pětici!

Rozhodnutí zkrátit si cestu přes koleje stálo pět mladých lidí život.
Rozhodnutí zkrátit si cestu přes koleje stálo pět mladých lidí život. (Ilustrační foto: ara)

Tragédií skončila před vánočními svátky roku 1987 pro pět mladých lidí taneční zábava v Leskovci na Vsetínsku. Tři chlapci a dvě dívky nepřežili návrat z tancovačky domů.

Parta rozjařených mladíků a slečen ve věku od 17 do 20 let si cestu zkracovala přes železniční trať vedoucí z Vsetína do Horní Lidče. Porušila tím přísný zákaz vstupovat na koleje, který platil už tehdy, stejně jako dnes. Po půlnoci se ovšem žádné pokuty neobávali, kdo by taky v »hodině duchů« trať hlídal...

Byla to ovšem jejich osudná chyba. „Pětice byla zachycena projíždějícím nákladním vlakem. Čtyři z nich byli usmrceni na místě, další následkům zranění podlehl v nemocnici,“ referoval dobový tisk. Důkladné vyšetřování Veřejné bezpečnosti a drážní inspekce prokázalo, že na vině byli výhradně tři mladíci a dvě dívky. Strojvedoucí plnil své povinnosti přesně. Nemohl pětinásobné tragédii nijak zabránit, a nebyl proto stíhán ani trestán.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.