Zabil dítě a zmizel ve tmě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zabil dítě a zmizel ve tmě!

Náklaďák byl v mizerném technickém stavu.
Náklaďák byl v mizerném technickém stavu. (Ilustrační foto ara)

Pivo a rum popíjeli v září 1954 v kantýně zaměstnanci ostravského Dolu Stalin I. Byl mezi nimi i řidič Gustav G., který později u Hrušova vjel s náklaďákem do skupiny chodců. Čtyřletou Dášenku zabil, její matku a šestiletého brášku těžce zranil.

Hned po nárazu do lidských těl Gustav G. tvrdil, že jde telefonovat pro pomoc, a z místa nehody zmizel. Nikam ale nevolal. Skrýval se ve tmě, odkud sledoval, jak kolemjdoucí nadzvedávali náklaďák, aby ženu a děti zpod vozu vyprostili. Veřejná bezpečnost Gustava G. dopadla ještě téže noci na ubikaci, kde bydlel. Zrovna si balil své věci, protože se chtěl z Ostravy vypařit.

Osudného dne vezl Gustav G. svého nadřízeného Viktora K. z pijatiky v práci domů. „Nádvorní Viktor K. už nemohl stát na nohou, proto ho ostatní dostrkali do kabiny náklaďáku,“ psal dobový tisk. Na cestě došlo k tragické nehodě. Vyšetřování ukázalo, že náklaďák vůbec nebyl schopný silničního provozu, a to pro řadu technických závad.

Nefungovaly mu například správně brzdy, což byla spolu s opilým řidičem smrtící kombinace. Gustav G. o vadách věděl, přesto však vyjel z areálu dolu a způsobil smrt malého dítěte a těžká zranění dalších lidí. U soudu dostal čtyři a půl roku kriminálu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.