Zabijačku ukončil obrovský požár! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zabijačku ukončil obrovský požár!

Zabijačkových dobrot se vesničané nedočkali.
Zabijačkových dobrot se vesničané nedočkali. (Ilustrační foto ara)

Požár nevídaných rozměrů ukončil 10. prosince 1956 předčasně zabijačku v Luboměři na Novojičínsku. Plameny vyšlehly v poledne a zcela zničily dům Jana K., který zabijačku pořádal.

Osudného dne se všichni těšili na jitrničky, jelítka, ovar a krvavou polévku. Místo dobrot se ale dočkali strachu o život. „Toho dne měli u K. zabijačku a hodně topili v kotli. Od kotle přes půdu a střechu vede komín, vadně postavený a špatně izolovaný. Když dole pořádně přikládali, chytla střecha. Vítr rozšířil oheň na střechy obytných budov, sálu a stájí,“ popsal situaci dobový tisk.

Plameny na půdě zcela zničily uskladněné seno a obilí, dále zásobu mouky, semena a krmivo pro dobytčata. Podle předběžných odhadů vznikla škoda v celkové výši 60 tisíc Kč. Za tuto sumu by se ve druhé polovině 50. let daly pořídit například dva osobní vozy značky Škoda Spartak nebo 15 tisíc litrů benzinu. Jen zázrakem při velkém ohni v Luboměři nikdo nezemřel. Novináři v článku o neštěstí upozorňovali, že se nevyplatí šetřit na řemeslnících, kteří budují komín...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.