Zahrála si na kriminalistku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zahrála si na kriminalistku!

Žena viděla ruku šátralku a kapsář byl »udělaný«.
Žena viděla ruku šátralku a kapsář byl »udělaný«. (Ilustrační foto Profimedia.cz)

Pro ženy nebylo před sedmdesáti lety ještě mezi detektivy místo. Manželka strážmistra Františka J. z Teplic si však zahrála na kriminalistku a v srpnu 1947 lapila zloděje.

V tisícihlavém davu, který tehdy shromáždil v Teplicích-Šanově u příležitosti »Dne radosti osvobozeného pohraničí«, se známý kapsář a zloděj P. cítil jako ryba ve vodě. Těšil se na bohatou kořist, ale místo toho skončil na služebně SNB. Zlotřilce, který za sebou měl už 78 soudních verdiktů, přistihl a zatkl přímo při krádeži strážmistr František J. Rozhodující zásluhu na dopadení dlouhoprsťáka P. ovšem měla manželka strážmistra J.

Ta dobře viděla, jak ničema vytáhl nenápadně z kapsy nic netušícího diváka stojícího před ním celý štůsek bankovek. Nenápadně ho sledovala a viděla, že strká nenechavé prsty do dalších kapes. Na kapsářovi rejdy pak upozornila svého chotě a ten zloději zaťal tipec. Podle zprávy krajinského tisku z 12. srpna 1947 »byl P. zatčen a dodán do soudní vazby«. Není pochyb o tom, že vzápětí ho čekal už sedmdesátý devátý rozsudek a následný pobyt v chládku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.