Rolníka a pasáčka smetla kamenná lavina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rolníka a pasáčka smetla kamenná lavina!

K tragédii došlo nedaleko Hejnic na Liberecku.
K tragédii došlo nedaleko Hejnic na Liberecku. (Foto: mestohejnice.cz)

Hrůznou smrtí zemřeli 12. dubna 1930 rolník Josef W. (†63) a pasáček dobytka Osvald L. (†14). Nedaleko poutního kostela v Hejnicích na Liberecku je nečekaně smetla lavina písku, hlíny a kamení.

K tragédii došlo v opuštěném lomu pod vrcholem kopce zvaného Na chatkách. Nic netušící zemědělec a klučina, kteří tudy v kritických chvílích procházeli, svými kroky způsobili sesuv půdy, před nímž se dvojici nepodařilo utéct. Uvázli v závalu zeminy, ze které se již nedokázali vyprostit. Příčinou děsivé smrti bylo udušení. Když se Josef W. a Osvald L. nevrátili domů, začali je místní občané hledat. Existovala obava, že mohli být v lese přepadeni.


Poté, co lidé z Hejnic obě těla našli a co je vyprostili z kamenité laviny, však bylo zřejmé, že smrt si tu vybrala dvě oběti bez cizího zavinění. Nikdo nepředpokládal, že by se v dávno opuštěném lomu mohlo něco podobného stát... Tragédii dvojice, která prohrála marný boj o život s nešťastnou náhodou v kombinaci se silami přírody, dodnes připomíná vysoký, stěží přehlédnutelný kamenný pomník.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.