Zlodějky "sklidily" statkáři ječmen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zlodějky "sklidily" statkáři ječmen!

Po nájezdu zlodějek utrpěl statkář značné škody.
Po nájezdu zlodějek utrpěl statkář značné škody. (Ilustrační foto: ara)

Nálet kobylek připomínala 8. srpna 1929 nepovolená sklizeň ječmene z pole statkáře Felixe D. u Nepomuku na Plzeňsku. Se srpy a nůšemi lán obsadilo sedm vdaných žen a jedna svobodná dívka. Způsobenou škodu vyčíslil majitel na tisíc tehdejších korun.

Marie J. (51) a Ludmila J. (19) si odnesly hned po třech nůších. Dvě nůše »sklidily« Marie V. (38), Marie V. (39) a Anna V. (47). Ostatní ženy – Anna P. (33), Barbora B. (53) a Marie V (36) – stihly odnést po jediné nůši. Celkem tento »výsadek« ze Soběsuk během odpoledne připravil Felixe D. o šestinu úrody ječmene. Větší část odcizené obilniny mu ovšem pachatelky vrátily. Vyšetřující četnický strážmistr Olič kauzu kvalifikoval jako trestné činy krádeže a poškozování cizí věci. Všechny pachatelky se přiznaly. Podle zjištění ani jedna nepila před polním pychem alkohol. Za přitěžující okolnost považoval soud v Nepomuku rafinovanou přípravu nepovolené sklizně i fakt, že pole se nedalo ohlídat. Naopak všem obžalovaným, kromě Barbory B., byla přiznána jako polehčující okolnost dosavadní beztrestnost. U Barbory B. a Marie V. soud vzal v potaz jejich chudobu. Ženy dostaly jen mírné tresty.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.